
İlk olarak 1998 yılında keratokonus hastalığının tedavisi için kullanılmaya başlanmış bir tekniktir. Keratokonus hastalığında, gözün en ön ve saydam tabakası olan korneada zayıflama, incelme ve şekil bozukluğu meydana gelir. Crosslinking tedavisi, ultraviyole ışığı ve riboflavin (B2 vitamini) damlası kullanılarak uygulanan medikal bir tedavidir. Bu tedavi sonrasında kornea tabakası içinde bulunan kollajen lifleri arasındaki bağlar artarak güçlenir. Bu sayede kornea tabakasında sertleşme meydana gelir ve ilerleyici şekil bozukluğu engellenmiş olur.
Tedavi sonrasında keratokonus hastalığının ilerleyişinin erken evrelerde durdurulması amaçlanır. Araştırmalar, crosslinking tedavisi ile hastaların %95’inde daha ileri görme kaybının engellendiğini ve %60-81’inde görme keskinliğinin arttığını göstermiştir.
Keratokonus hastalığında, gözün en ön ve saydam tabakası olan korneada zayıflama, incelme ve bombeleşme meydana gelir. Crosslink tedavisi, ultraviyole ışığı ve riboflavin (B2 vitamini) damlası kullanılarak uygulanan medikal bir tedavidir. Bu tedavi sonrasında kornea tabakası içinde bulunan kollajen lifleri arasındaki bağlar artarak güçlenir. Bu sayede kornea tabakasında sertleşme meydana gelir ve ilerleyici şekil bozukluğu engellenmiş olur. Tedavi sonrasında keratokonus hastalığının ilerleyişinin erken evrelerde durdurulması amaçlanır. Araştırmalar, crosslink tedavisi ile hastaların hemen hepsinde hastalığın ilerlemesi durduğu veya çok yavaşladığını göstermektedir. Hastalarda daha ileri görme kaybının engellendiği ve %60-80’inde görme keskinliğinin arttığı gösterilmiştir.

Tedavide topikal anestezik damlayla göz uyuşturulur. Her seansta bir göz tedavi edilir. Korneanın en yüzeyel tabakası olan epitel kazınarak uzaklaştırılır ve ardından 30 dakika boyunca göze riboflavin (B2 vitamini) damlası uygulanır (fotosensitizasyon). Daha sonra 5 cm uzaklıktan 10-30 dakika boyunca UV-A ışığı göze tutulur. İşlem, bir göz için yaklaşık 40 dakika sürer. Tedavi sona erdiğinde antibiyotikli göz damlası damlatılır ve göze yumuşak bir kontakt lens uygulanır. Bu kontakt lens, takip sırasında, epitel tabakasının iyileştiği görüldükten sonra çıkarılabilir.
Kornea epiteli ortalama 4 gün ile 1 hafta arasında kendini yenileyerek iyileşir. İlk bir hafta düzenli kontroller yapılmalıdır. Genellikle bir haftanın sonunda kişi, normal yaşantısına dönebilir. Kornea tabakasındaki güçlenme ilerleyen aylar içinde meydana gelir. Hastalığın ilerlemesi % 90-98 oranında durur.
Bu tedavinin hastalığı ortadan kaldırmadığı bilinmelidir. Tedavide amaç hastalığın ilerleyişini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Kontakt lens uygulanamayacak kadar ilerlemiş hastalığa sahip olan gözlerin bu tedaviden fayda görme ihtimali düşüktür. Bu durumda genellikle kornea nakli uygulanır.

Göz Hastalıkları Uzmanı – Prof. Dr. Şeyhmus Arı