Katarakt Ameliyatı ve Göz İçi Mercekler

Katarakt Ameliyatı - Prof. Dr. Şeyhmus ARI - Gaziantep Göz Hastalıkları Uzmanı
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatından önce hastanın gözüne anestezik damla uygulanarak göz uyuşturulur. Hastanın konforlu bir ameliyat geçirmesi için isteyen hastalara damar yolundan sakinleştirici de verilebilir. Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürer. Katarakt ameliyatı “manuel fakoemülsifikasyon tekniği” veya Türkiye’de sayılı merkezde bulunan “femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi” yöntemiyle yapılabilir.

Katarakt ameliyatı sonrası iyi görme, tecrübeli cerrah, iyi cihazlar, iyi malzeme, iyi ölçüm, tecrübeli bir ekip ve steril bir ameliyathane ile sağlanabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatı olacak hastalar, tedaviye karar vermeden önce mutlaka katarakt ameliyatını gerçekleştirecek olan hekimin tecrübesini ve katarakt ameliyatı olacakları hastanenin koşullarını çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir.

Göz içine yerleştirilen göz içi merceğin kalitesi ve cinsi hastaların operasyon sonrası göz sağlığını ve görme kalitesini belirler. Bu nedenle ameliyatınızda doğru yaklaşımın ne olacağı konusunda bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Planlaması Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatında başarılı sonuçların alınması için planlama en önemli basamaktır. Öncelikle hastanın deneyimli bir hekim tarafından muayenesi ve ileri teknolojik cihazlarla yapılan tetkiklerinin değerlendirilmesi önem taşır. Gözün ön ve arka bölümüne ayrıntılı olarak bakılmalı, hastanın göz yapısının hangi mercek için uygun olduğuna karar verilmelidir. Göze uygun olmayan mercek takılırsa hasta ameliyat sonrası mutsuz olur.

Hastaların akılda tutması gereken en önemli nokta, bu cerrahinin bir kez yapılacak olması ve göz içine takılan merceğin ömür boyu gözde kalacağıdır. Bu nedenle ameliyat planlamasının ve mercek seçiminin, bilgi ve cerrahi deneyimi yüksek bir hekim tarafından yapılması çok önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Katarakta bağlı görmenin bozulması ve keskin görme ihtiyacının artması katarakt ameliyatı için zamanın geldiğini gösterir. Hastadan hastaya az görmenin verdiği rahatsızlık hissi değişse de, hastalara ameliyatı çok uzun süre bekletmemeleri önerilmektedir. Ameliyatın zamanlamasına göz doktoru ile birlikte karar vermek daha doğru olur.

Katarakt Ameliyatı ve Göz İçi Mercekler - Gaziantep Göz Hastalıkları Uzmanı Kliniği - Prof. Dr. Şeyhmus ARI
Katarakt Ameliyatında Kullanılan Akıllı (Premium) Lensler

Son yıllarda gelişen akıllı (premium) lens teknolojisi ile hastaların uzak, orta ve yakın görmeleri gözlüksüz olarak düzeltilebilir. Ayrıca astigmatizması olan hastalarda astgimatizma da ameliyat sırasında torik göziçi mercek yardımı ile giderilebilir. Günümüzde hastalar, eğer göz yapıları uygunsa, katarakt ameliyatı ile yüksek oranda gözlükten kurtulabilirler. Akıllı lenslerin çok farklı teknolojiler ile geliştirilmiş modelleri vardır.

Uzak, orta ve yakın mesafeyi gözlüksüz olarak görmeyi sağlayan “trifokal” göziçi mercekler mevcuttur. Astigmatizması olan hastalar için ise torik trifokal (üç odaklı) lens modelleri mevcuttur. Bazı hastaların gözü trifokal mercek için uygun olmayabilir. Bu durumlarda yine akıllı mercek grubunda yer alan “edof” teknolojisi ile üretilmiş göziçi lensler takılabilir. “Edof” lensler özellikle uzak ve orta mesafede gözlükten bağımsız olarak görmeyi sağlarlar.

Premium Göz İçi (Akıllı) Lensler Kimler İçin Uygun?

Premium akıllı göz içi lensler; Uzak görmenin yanı sıra orta mesafe ve yakın görmeyi de düzelten trifokal lensler, Görme derinliğini artırarak uzak ve orta mesafede kesintisiz net görüş sağlayan EDOF lensler ve Astigmatizmayı düzelterek net görüş sağlayan astigmat düzeltici torik lenslerden oluşur. Trifokal lenslerin ve EDOF lenslerin astigmat düzeltici modelleri de vardır.

Premium akıllı lensler kataraktı olan hastalara ayrıntılı bir göz muayenesinden sonra göz yapıları uygunsa takılır. Gözünüzün bu lenslere uygun olup olmadığına göz ameliyatı yapacak cerrahınız muayene ve çeşitli tetkiklere göre karar verir. Yaşam şekliniz ve kişisel tercihleriniz de bu kararda belirleyicidir.

Sarı nokta hastalığı, diyabet, kornea bozuklukları, ciddi kuru gözü ve göz tansiyonu (glokomu) olan hastalarda trifokal lensler tercih edilmez. Bu hastalarda göz yapısı uygunsa uzak ve orta mesafede net görüş sağlayan EDOF mercekler seçilebilir. Ayrıca 50 yaş üstü kataraktı olmayıp yakın ve uzakta kullandığı gözlüklerden kurtulmak isteyen kişilere de, göz yapısı uygunsa premium göz içi lensler uygulanabilir.

Katarakt Ameliyatı Riskli Midir?

Katarakt ameliyatı dünyada en sık ve yaygın olarak uygulanan en güvenli ameliyatlardan biridir. Ancak bir operasyon olduğu için her ameliyatta olduğu gibi riskleri vardır. Cerrahın tecrübesi ve yüksek teknoloji kullanımı bu riskleri en aza indirir.

Katarakt Tekrarlar mı?

Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz. Bir kez katarakt ameliyatı olduktan sonra kataraktın tekrar oluşması söz konusu değildir. “Gözüme tekrar katarakt geldi” şeklinde yanlış tabir edilen durumda göz merceğinin üstüne yerleştirildiği kapsül kısmının kalınlaşarak görmeyi azaltması söz konusudur. Bu ikincil katarakt olarak isimlendirilse de aslında gerçek bir katarakt değildir. Bu oluşum YAG lazerle 30 saniye içinde kolayca tedavi edilebilir. Bazı hastalarda kendi kendine veya travma sonucu göze konulan mercek yer değiştirebilir, kayabilir, bu durumda ikinci bir ameliyatla kayan mercek çıkartılır yerine yeni bir mercek konulur.

Katarakt Ameliyatı - Prof. Dr. Şeyhmus ARI - Gaziantep Göz Hastalıkları Uzmanı
Katarakt Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Katarakt Ameliyatı öncesi hekim önerisiyle koruyucu antibiyotikli damlalar ve suni gözyaşları başlanabilir. Bunun dışında günlük hayata devam edilebilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Katarakt ameliyatı sonrası 10 gün boyunca duş alırken hastanın gözüne su gelmemesi gerekir. Eğilmek, ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Önerilen damlalar düzgün şekilde damlatılmalıdır. Göze darbe veya göz üzerine yatılmasından kaçınılmalıdır.

Katarakt Ameliyat Edilmezse Körlüğe Neden Olur mu?

Ameliyat edilmeden uzun süre beklemiş kataraktlar ciddi görme kaybı ve körlüğe yol açabilir. Beklemiş kataraktlarda, merceğin yapısının bozulması, bağlarının zayıflaması ve merceğin çok sertleşmesi nedeniyle yapılacak ameliyat çok daha riskli hale gelir.

Prof. Dr. Şeyhmus Arı

Göz Hastalıkları Uzmanı – Prof. Dr. Şeyhmus Arı

Formu Doldurarak Randevu Oluşturun. Sizi Arayalım

    Whatsapp
    Prof. Dr. Şeyhmus Arı
    Prof. Dr. Şeyhmus Arı
    Merhaba!
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    1